Proč se bojíme zaměstnat zdravotně postižené občany?

Zdravotně postižení spoluobčané mají problém najít si práci, přitom by mnohdy pracovali velmi rádi, mohou dělat práci, kterou ostatní pohrdají, přitom je také užitečná a potřebná, ale většina zaměstnavatelů se je bojí zaměstnat, bojí se, že výdaje za takového zaměstnance budou vyšší, třeba už jen tím, že se jim bude muset přizpůsobit pracovní prostředí.
Přesto, že si většina zaměstnavatelů myslí, že postižený člověk by byl pro firmu jen přítěží, ono je to ale vlastně naopak, zaměstnat postiženého člověka se zaměstnavatelům vyplatí, protože při poskytnutí zaměstnání postiženým lidem přispívá stát nemalými příspěvky.
dva vozíčkáři
Na co jako zaměstnavatel máte nárok při zaměstnání zdravotně postižené osoby?
Pro osobu zdravotně postiženou sice musíte vytvořit speciální pracovní prostředí, tzv. chráněné pracovní místo, na jeho vytvoření Vám ale stát přispěje, podmínkou je pouze to, že takového člověka budete zaměstnávat minimálně 3 roky, tady mějte na paměti, že to nemusí být po celou dobu ten samý člověk, ale minimálně 3 roky prostě musíte zaměstnávat zdravotně postiženou osobu, takže pokud z pracovního místa dá 1 postižený člověk výpověď, musíte zaměstnat někoho jiného, abyste nemuseli příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa vracet. Tento příspěvek může dosáhnout až výše téměř 300.000 korun na jedno chráněné pracovní místo.
žena na vozíku
Můžete ale dostat i další příspěvky, jako třeba příspěvky na mzdy postiženým zaměstnancům, v tom případě máte nárok až na osm tisíc korun měsíčně na každého postiženého zaměstnance, ale abyste na tento příspěvek měli nárok, musí zdravotně postižení zaměstnanci přesáhnout polovinu z celkového počtu Vašich zaměstnanců, to už potom záleží, na co je Vaše firma zaměřená a samozřejmě zvážit, zda jste schopni produkovat stejnou výrobu, jako se zaměstnanci „zdravými“.
Tím to vše nekončí, můžete si podat žádost také na příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů (ta se ovšem podává až po 1 roce, kdy jste takové místo zřídili a zaměstnali postiženého člověka), a další nesporná výhoda je i zvláštní sleva na dani.