Lunární trifekta

To je strašný název že? Co ve vás asociuje? Nuže, vysvětlím oč jde.
Lunární trifekta je astronomický pojem, který znamená, že se týká Měsíce (Luna) a třech (tri) úkazů. K nim však musí dojít zároveň, aby se výše uvedený název mohl použít.
modrý měsíc
Upřesním tyto úkazy.
1.     Superúplněk
2.     Rudý úplněk
3.     Modrý měsíc
Superúplněk znamená, že se Měsíc jeví opticky větší. Pro astronomy – musí být vzdálen od Země méně než tři sta šedesát tisíc kilometrů.
Rudý úplněk znamená astronomicky zakrytí Měsíce stínem Země. Měsíc pak dostane slabě narudlou barvu. Proto se tento jev nazývá rudý úplněk.
Modrý Měsíc je asi nejzajímavější jev. Ne. Měsíček nám nezmodrá, to by jaksi technicky nešlo. I Vesmír má své zákony. Modrý Měsíc znamená pouze to, že se jeden úkaz objevil v daném měsíci (s malým m) dva krát. Myšlen měsíc kalendářní. Výraz nemá s barvou nic společného, jak jste jistě pochopili. Je to z anglického výrazu „once in a blue moon“, u nás bychom řekli „jednou za uherský rok“. Nu, a protože blue znamená modrý… S tím názvem je to hodně složité a rozebírat to by zabralo mnoho a mnoho místa. Berte tedy vysvětlení o modrém Měsíci, jak je psáno. Ostatně, pokud vás to zajímá, není problém na netu najít.
Tento velmi vzácný jev (lunární triketu) lze pozorovat i pouhým okem. Nejprve ovšem musíte vycestovat do Austrálie, nebo na západ USA. Také v Kanadě bude možno jev sledovat. U nás v Česku budeme, bohužel, nebo Vesmíružel, ochuzeni. K jevu totiž dojde v noci z třicátého na třicátého prvního ledna. V naší zeměpisné délce se však pan Měsíc objeví, až když bude už vykukovat z polostínu.
 loďka za soumraku
Nás, vášnivé pozorovatele to ovšem nemůže zklamat, na noční obloze je stále co pozorovat. A když tak si na tento jev můžeme přece počkat. Co je to sto, dvě stě, tři sta let proti délce života celého Vesmíru. Nic, jen kapička v nekonečném moři.